[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pada satu post di Facebook AnsarComp Halal Services pada 31 Oktober lepas, kami telah menerbitkan satu isu yang didedahkan oleh seorang pelancong Malaysia yang melawat Myeong-dong Street di Korea Selatan, dimana menurutnya terdapat segelintir peniaga gerai tepi jalan (street food) yang menipu pelancong Muslim dengan memaparkan simbol Halal tetapi turut menjual makanan diperbuat daripada khinzir. Mereka mengambil kesempatan diatas kehadiran ramai pelancong Muslim di kawasan mereka.

Myeong-dong Street merupakan satu jalan di kawasan Jung-gu, Seol, ibu kota Korea Selatan. Di sepanjang jalan ini sebenarnya merupakan kawasan yang menempatkan pelbagai pusat membeli belah dan fesyen yang menjadi tarikan pelancong – pelancong dari China dan Jepun termasuk juga pelancong Muslim. Selain itu, Myeongdong Street juga dikenali dengan keunikan gerai jalanannya.

Yang terbaharu, seorang vlogger Korea Selatan iaitu Daud Kim, yang dahulunya dikenali sebagai Jay Kim, telah cuba membuat siasatan lebih lanjut mengenai isu Halal di Myeong-dong Street dengan mengadakan social experiment bersama dengan seorang Instagrammer daripada Turki yang petah berbahasa Korea iaitu Sena. Social experiment telah dijalankan bersama dengan Sena yang berperanan sebagai seorang pelancong Muslim yang bertanyakan soalan kepada beberapa peniaga di Myeong-dong Street sambil mengadakan rakaman secara rahsia.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=300Y8Q57RCI” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hasil daripada social experiment tersebut, Daud telah mendapati bahawa:

 • Rata – rata penduduk Korea sendiri tidak faham apa erti Halal.
 • Sesetengah peniaga yang memaparkan logo halal langsung tidak tahu apa maksud Halal.
 • Sesetengah peniaga salah faham bahawa Halal bermaksud makanan yang tiada daging khinzir, tetapi boleh menggunakan bahan masakan berasaskan lemak khinzir (contohnya untuk menggoreng).
 • Ada yang mendakwa makanan mereka Halal kerana pemilik kedai mereka seorang Muslim.
 • Ada yang mendakwa makanan mereka Halal tetapi tidak mempunyai sijil Halal daripada badan Halal di Korea.
 • Ada juga yang mendakwa makanan mereka Halal tetapi enggan menunjukkan sijil Halal.
 • Pembekal ayam yang didakwa membekal ayam yang disembelih secara Halal, tidak dapat memberikan jaminan 100% ayam yang diimport adalah Halal.

Oleh itu, sekiranya anda ingin mengunjungi Myeongdong Street dan ingin mendapatkan makanan Halal di sana, cuba tips ini:

 • Bertanya adakah makanan mereka Halal.
 • Jika mereka mendakwa makanan mereka Halal, tanya mengenai sijil Halal mereka (pastikan sijil Halal dari badan Halal Korea yang diiktiraf JAKIM sahaja)
 • Jika tidak mempunyai sijil Halal, tanya sumber bahan mentah mereka, minyak yang digunakan.
 • Ketahui sedikit sebanyak tulisan Korea untuk makanan yang bermaksud khinzir seperti Dwaeji (돼지).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wpChatIcon