“Kenapa pensijilan Halal penting?”

Untuk pengetahuan anda, pensijilan Halal untuk produk anda, tidak mengira samada makanan, minuman, ubat-ubatan, penjagaan peribadi mahupun kosmetik, memberi peluang yang besar untuk anda menyertai industri Halal peringkat global.

Industri Halal global telah lama wujud sejak tahun 1960-an lagi di negara Barat 1 berikutan peningkatan imigrasi penduduk dari negara-negara Islam. Manakala di Malaysia, usaha kearah pensijilan Halal bermula pada tahun 1974, dimana Pusat Penyelidikan Bahagian Hal Ehwal Agama Islam di Jabatan Perdana Menteri pada ketika itu mula memperkenalkan pensijilan Halal kepada produk yang mematuhi kriteria Halal 2. Dan pada era 1990-an, kesedaran Halal mengenai makanan mula timbul di kalangan penduduk Islam di negara Barat. Mulai itulah permintaan makanan Halal seperti daging yang disembelih mengikut syariat Islam meningkat.

Tambahan lagi, populasi Muslim seluruh dunia dijangka meningkat daripada 1.8 billion pada tahun 2015 kepada 3 billion menjelang tahun 2050, menurut Pew Research Centre 3. Selain merupakan agama ke-2 yang mempunyai penganut terbesar di seluruh dunia, golongan Muslim yang berpendapatan sederhanan turut meningkat, dan juga mempunyai kuasa beli (purchasing power) yang tinggi.

Berikut adalah ringkasan fakta industri Halal dari segi import dan eksport seluruh dunia:

Oleh itu dapatlah dirumuskan bahawa:

  • Majoriti pengeksport terbesar makanan Halal datang dari negara bukan Islam, termasuk Brazil 4 dimana agama Islam bukanlah agama dominan di negara itu.
  • Sekiranya negara bukan Islam sendiri dapat memahami hukum-hakam dan mematuhi syarat-syarat penyediaan produk halal, maka tidaklah mustahil bagi para pengeluar dalam negara ini (Malaysia) untuk memahami & mematuhinya.
  • Negara Islam lebih banyak menjadi negara pengimport (konsumer) daripada pengeksport (pembekal), seharusnya negara Islam mengungguli 5 negara teratas dalam indeks negara pengeluar produk Halal terbesar.
  • Industri Halal bukanlah industri khusus untuk negara Muslim sahaja, malah negara bukan Muslim turut mengambil bahagian samada membekal atau mengimport makanan & produk Halal untuk penduduk Muslim mereka.

Sumber rujukan:

  1. https://edition.cnn.com/2016/08/29/world/halal-industry/index.html
  2. https://www.miti.gov.my/index.php/pages/view/3195
  3. https://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/
  4. https://www.salaamgateway.com/en/story/Islamic_countries_dependence_on_meat_imports-SALAAM06092015165353/

Layari FB Page kami di https://www.facebook.com/ansarcomphalal/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wpChatIcon