• 9th April 2019
  • adm_ansar
  • 0

Q: Cili je pun, nak kena import permit juga?
A: Jangan salah faham tuan-tuan. Cili-cili ini terpaksa dikuarantin untuk pemeriksaan lanjut kerana pemeriksaan awal mendapati Tahap Minimum Residu (Minimum Residual Level – MRL) berada di paras “border line.”

Q: Tuan-tuan tahu apa itu MRL?
A: MRL sering diperkatakan dalam kita menilai tahap keselamatan makanan terutamanya produk tanaman seperti sayuran dan buah-buahan yang diukur dengan kaedah khusus. MRL atau dalam bahasa kita sebagai Residu Racun Makhluk Perosak adalah merupakan ukuran untuk sebarang lebihan daripada kuantiti atau kadar atau kekuatan atau kepekatan yang ditentukan bagi sesuatu racun makhluk perosak dalam makanan.
.
.
Kira-kira 70 ribu tan cili diperlukan untuk memenuhi pasaran Malaysia, dan kita terpaksa mengimport 63% lagi bekalan cili daripada China, Vietnam dan Thailand – tetapi ini tidak bermakna soal kesihatan dan keselamatan pengguna boleh diabaikan.

Jika anda mahu merebut peluang mengimport cili ke Malaysia, jadikan AnsarComp teman perniagaan anda! Konsultan kami berpengalaman bekerjasama dengan pelbagai agensi di bawah MAQIS seperti Kementerian Pertanian, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Jabatan Perikanan Malaysia dan FAMA.

Hubungi kami sekarang!

Customer Service HOTLINE +6011 3290 9022
ATAU
email kami di consultant@ansarcomp.com.my

#Certification
#Homologation
#TypeApproval
#RegulatoryApproval
#MAQISCertification
#AnsarcompMalaysia

Source : http://bit.ly/cili-kena-permit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

wpChatIcon